Kan man “låne” bilder fra Google?

Google har en av verdens mest omfattende bildebaser. Det skal godt gjøres å komme opp med et søkeord, og IKKE finne et bilde av det. Ofte ser man, særlig i sosiale medier, at man skriver “bilde lånt fra Google”. Men er det lov?

Det klinkende klare svaret er NEI. Google eier nemlig ingen bilder, ikke ett eneste ett, bortsett fra de de eventuelt har betalt noen for å ta for seg, for eksempel av sine egne lokaler. De bildene har du heller ikke lov til å “låne”, for de er eid av fotografen de også. Dette med å “låne” er, som en sidekommentar, også ganske interessant, for hvordan har du tenkt å levere det tilbake når du er ferdig? Det er det som er å låne, er det ikke det da?

Ikke gjør deg til kjeltring for bruk av bilder.   Foto: Ganossi/Pixabay

Ikke gjør deg til kjeltring for bruk av bilder.
Foto: Ganossi/Pixabay

Sannheten er at alle bildene du får opp når du søker i Google, eller andre søkemotorer, er eid av noen. Enten av en avis, et firma eller en privatperson. Det kan være noens private familiebilder, delt på deres egne Facebook-kontoer med alt for dårlige personverninnstillinger, eller lagt på deres egne websider, men det er fortsatt deres eiendom. Dette er nemlig regulert av åndsverkloven, som finnes i en eller annen variant over alt i hele verden.

NTB Scanpix er blant annet i gang med å sende ut fakturaer til norske nettsider som har brukt bilder fra dem, uten å ha kjøpt dem på ordinært vis. Til nå har de sendt ut rundt 200 kravbrev, på i snitt 3600 kroner til hver. Regningen går til eieren av nettstedet. – Det vi gjør nå, er å følge opp ulovlig bruk av våre bilder, noe som burde vært gjort for lenge siden, sier NTBs leder for visuell kommunikasjon, Christina Dorthellinger Nygaard til bransjebladet Journalisten. Hun sier også at de “gjør folk oppmerksomme på at det faktisk koster noe å bruke bildene våre, og får tilbakemeldinger om at de aller fleste har gjort dette i vanvare.” Det er første gang NTB har gått systematisk til verks for å ta bildetjuver.

Google er et fint oppslagsverk for informasjon og inspirasjon, men ikke last ned og bruk bilder med mindre de er merket for gjenbruk uten kreditering.

Google er et fint oppslagsverk for informasjon og inspirasjon, men ikke last ned og bruk bilder med mindre de er merket for gjenbruk uten kreditering.

Et åndsverk defineres som resultatet av en skapende virksomhet. Et åndsverk kan for eksempel være en roman, en vitenskaplig artikkel eller et bilde, og formålet med åndsverkloven er å verne om og oppmuntre til produksjon av åndsverk.

I Åndsverksloven defineres et åndsverk som " – et litterært, vitenskapelig eller kunstnerisk verk, hvor kravet om verkshøyde og åndelig innsats er ivaretatt”. Dette gir deg derimot ikke retten til å stjele noens bilde, eller unnskyld, “låne det”, og bruke det som ditt eget.

Verkshøyde vil si at verket må være et resultat av en kvalifisert skapende innsats. Åndelig innsats betyr at verket skal være av en original og individuell karakter, f.eks. basert på fantasi, talent, eller faglig dyktighet som er særegen for skaperen. DET er et vidt begrep, og kan like gjerne omfatte et bilde man har snappet med mobilen, som et oljemaleri av en renessansekunstner.

Alle som skaper et åndsverk, har opphavsrett til sitt eget verk.  Det er det grunnleggende prinsippet bak opphavsretten. Opphavsrett er den retten forfattere, komponister, fotografer og andre opphavsmenn har til sine verk - også de bildene man har tatt.

Opphavsretten gir skaperen av åndsverket enerett til å bestemme over produktet sitt, og den retten varer som oftest til 70 år etter at opphavsmannen er død.

Copyrightmerking viser hvem som har opphavsrett til en tekst eller et bilde, men i Norge er det ikke nødvendig å copyrightmerke.  Vi har, som de fleste andre land i verden, sluttet oss til Bernkonvensjonen, som sier at opphavsretten gjelder uansett om den er presisert eller ikke.

Vi kommer i et senere blogginnlegg tilbake til bilder du KAN bruke fritt, under Creative Commons-lisensen. Bortsett fra disse, har du faktisk ingen muligheter til å “låne bilder fra Google” (eller andre former for tjuveri, som det jo er). Det fikk blant annet en hel del lag og organisasjoner lære for noen få år siden.