Hvordan ta timelapse-video

timelapse-1080x530.jpg

 

Hvordan ta timelapse-video

Timelapse-video er ganske spektakulært og vekker oppsikt, men det er egentlig ganske enkelt å lage når man først klarer å sette seg inn i intervallene.

Timelapse er ganske enkelt at man tar et bilde av samme ting med jevne intervaller over et langt tidsrom, og setter det sammen til en film etterpå.

For eksempel kan man klemme sammen hvordan en blomst blomstrer fra knopp til full blomst, men i stedet for at det tar fem timer å vise, så ser man det på ett minutt. Timelapse er egentlig det stikk motsatte av slow motion!

Intervaller

En vanlig video består av 24-30 bilder i sekundet. Hvis du ser på en to minutters video på 24 bilder i sekundet, betyr det at  den er satt sammen av 2880 bilder, som vises i høy hastighet. For å få time-lapseeffekten, reduserer du i utgangspunktet intervallet for hvert tatte bilde og fletter dem inn i en 24-30 fps video.

Tabellen viser eksempler på noen vanlige timelapse-intervaller, samt hvor mange bilder du får på en, to eller tre timer – og hvor mye ferdig video det utgjør.

Det man trenger er et speilreflekskamera med funksjonen som heter Interval photography eller Timelapse. Man kan selvsagt også gjøre det på gamlemåten, med selvutløser, og passe på å ta bildet på rett intervall, men det er hakket mer slitsomt. Kameraer som GoPro har også timelapse-funksjonen, med intervaller ned i bilder hvert halve sekund.

Forskjellen på funksjonene er at med Interval photography må du manuelt sette sammen til en film etterpå, mens Timelapse video automatisk setter sammen en video for deg. Dette varierer også fra modell til modell, men mange kameraer i dag har en eller annen intervallfunksjon innebygd.

Skjermbilde-2016-09-09-kl.-17.39.08-500x280.png

 

Husk stativ!

Så gjelder samme som med alt som skal tas likt over lengre tid – du må ha stativ og sette fokusen manuelt, slik at den ikke autofokuserer på hvert bilde.

Men hvordan velger man intervall?

Første bud er at du bør vite omtrent hvor lang tid det tar for den prosessen du skal ta timelapse av, f.eks hvor lang tid det tar for et lys å brenne ned, eller en soloppgang fra start til slutt.

Antallet bilder bestemmer lengden på den ferdige videoen – hvis du vil ha 20 sekunder video, må du ha ca 500 bilder. 10 sekunder video, er altså 250 bilder.

Vet man omtrent hvor lang tid av prosessen man vil ha video av, og hvor lang ferdig video man vil ha, kan man også regne ut intervallen.

De 500 bildene må tas innenfor det tidsrommet du har, enten det er blomst eller soloppgang, og dette bestemmer intervallen – for eksempel om du skal ta 500 bilder av en solnedgang som tar tre timer, må du ta omtrent tre bilder i minuttet.

Ting tar tid

I dagslys, hvis du skal ta timelapse av skyer som beveger seg, kan intervallen være rask, for eksempel et bilde i sekundet – eller kortere.

Bruker du en lengre intervall, går skyene raskere i den ferdige videoen.

Skal man ta en timelapse av månen som flytter seg over himmelen om kvelden, trenger du lenger lukkertid, og lenger intervall.

Hvis bildet ser bra ut på 8 sekunder lukkertid, bør du ha minimum 10 sekunder intervall, for å være sikker på at kameraet rekker å lagre bildene mellom.

Altså – det kan være en tidkrevende prosess!

Timelapse kan du ta både dag og natt, men husk lysstøy om du tar om natta.

Videoredigering

Når man har tatt bildene, om man ikke har automatisk timelapsefunksjon, tar man alle bildene inn i et videoredigeringsprogram og setter dem sammen der.

Da må du fortelle programmet at det f.eks skal ta 1/25-dels sekund å vise hvert bilde, for å til slutt få 25 frames (bilder) i sekundet.

Når alle bildene er samlet på tidslinja, kan du kjøre ut dette som en videofil på vanlig måte. Har du 500 bilder, skal videoen da være 20 sekunder – ferdig. Er du heldig, gjør kameraet jobben for deg, og du får ut en ferdig videofil!

Lykke til med timelapse-fotograferingen – og spør oss gjerne om du lurer på noe!