DigiKos tips til gode maibilder

DigiKos tips til gode maibilder

Mai, vår og sommer bringer et utall fotomuligheter – nasjonaldag, brylluper, konfirmasjoner, you name it. Vi gir deg noen tips for å få det beste ut av minnene dine!

 

#1: Planlegg

Sørg for nok minnekort tilgjengelig, og fulle batterier.

Ha en oversikt over hva som skjer i løpet av dagen. Lag en mental liste over hva du vil ha bilder av!

Tenk komposisjon før du drar hjemmefra – hvordan får du bildene du vil ha?

Det kan fort bli mye gåing på en slik dag, så pakk lett. Planlegg på forhånd hva slags bilder du ønsker og velg et objektiv som passer. Legg igjen stativ og fiksfakserier hjemme.  Ting skjer fort, så ikke sats på at du vil få tid til å skifte objektiv i løpet av arrangementet.

Ta også med gnagsårplaster, litt vann og, om du er heldig, solkrem. Små ting som gjør dagen mye lettere.

#2: Gå nærmere!

Den kjente krigsfotografen Robert Capa uttalte i sin tid at «dersom bildene dine ikke er gode nok er du ikke nær nok». Fyll hele bilderuta med det du vil ha bilde av, du vil ikke ha bilder av juniors første korpsdag eller familiens russejente på 20 meter avstand.

Bruk stor blenderåpning om du kan, still fokus på personen du ønsker å fotografere og sørg for at bakgrunnen blir uskarp. Her er det viktig å ikke være blyg, men tar du bilder av noen du ikke kjenner er det selvfølgelig viktig at du spør først, eller viser dem bildet og ber om tillatelse i etterkant – iallefall om det skal legges ut. Hvem som helst kan derimot, fullt lovlig, ta bilder av hvem som helst på ”offentlig plass”.

#3: Fang øyeblikkene

De beste bildene av folk, tar man når de ikke vet de blir tatt bilde av. Bilder uten mennesker skal være VELDIG spennende om de skal være spennende, det er dem du er glad i du setter pris på å ha bilde av. Vær klar når junior mister isen sin, eller russebussen til søs passerer. Ha ALLTID kameraet klart, du vet aldri når gull-øyeblikket slår til. Du kan banne på at den dagen du ikke har kameraet i nærheten, er dagen det kommer et romskip forbi! Dessuten er oppstilte bilder fy!

Publikums reaksjoner kan være vel så interessante som selve arrangementet. Når alle andre tar bilder framover – snu deg og ta bilder i motsatt retning!

#4: Få med de små tingene

Bilder av mat, pynt, en diger softis eller vakre vårblomster er fint å ha i albumet fra maidagene. Har noen fine detaljer i bunaden sin? Ta bilde av det! Junior med ketsjup i hele ansiktet og et stort glis? Ta bilde av det! Gå tett på den lekre Pavlova-kaka i rødt, hvitt og blått.

#5: Pass på lyset!

Det finnes aldri perfekt lys å ta bilder i, iallefall på en perfekt 17. mai. Sol er egentlig det vanskeligste, gråvær er ypperlig men da mangler jo den blå himmelen. Er du heldig og har sol på 17. mai, ta bilder med blitz! Da slipper du slagskygger i ansikter, feil eksponerte bunader og personer som bare vises halvveis fordi de står både i skygge og sol. Har du sola i ryggen får du med den fine blå himmelen, men folk myser. Tenk også på hvor din egen skygge er! Blitzen er perfekt til bruk på solfylte dager.

Prøv også å unngå for lys bakgrunn, det lurer automatikken i kameraet og gir for mørke bilder.

#6: Unngå VVS!

Ikke rørlegger-relatert tips.

Det finnes en fæl sykdom som spres i rekordfart blant alle som har fått fingrene på en mobil de kan filme med – de bruker mobilen som en mobil, når den akkurat da er et videokamera. På mobilskjermen ser videoklippene normale ut, men når de deles på Facebook og YouTube, får de plutselig digre svarte striper på hver side. Det ser dumt ut, og er dessuten helt unødvendig.

#7: Lek med vinkler!

Hvorfor skal man alltid ta bilder rett fram, rett på? Prøv noen nye vinkler, særlig om du skal fotografere barnetoget eller russen. Sett deg for eksempel på huk og ta bildet oppover  når korpset passerer eller ungene gjør selskapsleker i skolegården.

Vil du ha oversiktsbilder, bør du prøve å komme deg høyt. Det finnes ikke noe sånt som dårlige motiver, eller mangel på gode. Det handler bare om å klare å se dem. Motivene er over alt, alltid, om man bare vet å se. Kanskje er det nok å bare gå litt tettere på, så ser du noe nytt!

#8: Ta mange bilder!

Tar du mange nok bilder, MÅ flere av dem bli bra. Dessuten kan du få sett underveis hva som funker og ikke funker med lys, skygger, eksponering og utstnitt. Du trenger ikke lenger å tenke på å sløse filmrull, det er bare å fyre løs. Skjel bare litt til tips nummer én – sørg for å ha nok minnekort med!

 

 

Written by 

Journalist, fotograf og kreativt kulehode. Liv Maren er best på: Å få frem den gode historien, fange de store og små øyeblikkene og å hjelpe deg med å få frem ditt budskap så klart som mulig.

Vi gjetter bare, men kanskje du også vil lese dette?

One thought on “DigiKos tips til gode maibilder

  1. […] Les også: DigiKos tips til gode maibilder […]

Comments are closed.